Bokbinder er et både gammelt og tradisjonsrikt yrke, og på Solgaard Skog holder bokbindermester Vidar Elfving til. – Det blir færre og færre av oss, og vi snakker nok om kun en håndfull yrkesaktive i Norge, som har samme tittel som meg.

Bokbinder Elfving: I en tid der mye digitaliseres, er det godt at noe fortsatt er ved det gamle, sier han. Kunsten å binde bøker har vært et eget yrke helt siden oldtiden. Men faget fikk først stor utbredelse etter at tyskeren Johan Gutenberg innførte trykkpressen og løse typer i 1420.

– Bokbinder mester, hva er egentlig det?
– Jeg har svennebrev som bokbinder, og har bygd på med mesterbrevordning. En komplett utdannelse som bokbinder gir kunnskaper i både industri-bokbinding og håndinnbinding. Bokbinderen må kjenne til en lang rekke ulike produkter og produksjonsmåter og alt som faget krever av maskiner, verktøy og materialkunnskap, sier Vidar.

Vidar ElfvingHva går yrket ditt konkret ut på?
– Jeg driver med mye forskjellig. Mye av tiden går med til reparasjon av bøker av alle slag. Ferdiggjøring av trykksaker er også en del av jobben. Mye av det jeg gjør er manuelt arbeid, som ikke lar seg gjøre maskinelt. Vi skal ikke så mange 10-årene tilbake før det var bokbindere overalt. Nå blir det færre for hvert år. Selv har jeg 31 år i denne bransjen, og jeg har ikke tenkt til å gi meg, sier Vidar.

Lang historie
Elvfing Bokbinderi ble etablert av min bestefar, og det offisielle årstallet er 1932. Jeg har imidlertid funnet papirer helt tilbake til 1928, sier Vidar. Bestefar var yrkesaktiv frem til 1994,  i alder av 83 år gammel før jeg tok steget og overtok bokbinderiet. Vi holdt til i lokaler på Landbrukshøgskolen på Ås fra 1932-1997, før vi flyttet til Rygge, her på Solgaard Skog har vi vært siden 2008

– Hvem henvender seg til deg? Gamel bokbinder tradisjon
– Trykkerier, reklamebyrå,og forlag, samt ar jeg får henvendelser både fra offentlig og privat. Skolebøker blir det en del av, mye reparering av skolemateriell, og det foregår stort sett om sommeren da skolen er stengt.

– Du tar deg vel litt ferie også?
– Ja, det gjør jeg. Prøver å ta tre uker, vil jo gjerne tilbringe tid med familien min, når de også har fri. Målet er selvsagt å få alt ferdig til skolestart.

– Jobber du stort sett alene?
I løpet av et år er vi nok i underkant av to årsverk her. Det blir mye tid alene, men jeg trives med det, sier han.

Bokbinder i MossTravelt om høsten
– Den tiden vi går inn i nå, er den desidert travleste tiden på året. Det er mye kalenderproduksjon fra september og mot jul, og jeg har nok i preinsippet nok jobb til å holde på døgnet rundt. Vi har avtale med almanakkforlaget om preging av dagbøker, og selv om tiden vi lever i preges av automatisering og digitalisering, gjelder heldigvis ikke det på alle felt, sier Vidar. En del jobb som vi hadde før, blant annet kommunale og statlige arkiv, har vi mistet. Det er nok den veien det går. Bokbinderi er et gammelt håndtverk, og pressene, papirsaksa, settekassen og annet utstyr her på verkstedet, begynner nok å nærme seg hundre år. Det nye er ikke nødvendigvis noe bedre, så jeg ser ingen grunn til å bytte ut, det er mye gammel historikk i veggene her, sier Vidar.

Små og store opplag
Jeg binder en del for privatpersoner, for eksempel personlige memoarer eller annet,som trykkes i alt fra to, tre eksemplarer, og opptil 50. Jeg ser at det har blitt mer og mer av dette de senere årene, og som bokbinder må du være nøyaktig, kreativ og ha estetisk sans. Du må kunne jobbe selvstendig, være praktisk anlagt og ha kritisk
vurderingsevne. Det spiller ingen rolle og jobben du gjør har et opplag på tre stk, eller flere tusen. Jobben skal utføres skikkelig uansett.

– Du har ingen planer om å gi deg?
– Det må jo fremtiden vise, hva man klarer å få ut av dette. Det har vært litt opp og ned de siste årene, det er ikke noe å legge skjul på. Jeg har bred erfaring og mye kunnskap innen bokbinderfaget, og dette ønsker jeg å holde i hevd, avslutter Vidar Elfving.

Tekst: Kristin Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelJon Michelet: En Larkollens mann
Neste artikelHadde oppnådd alt som 20-åring
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS