Musserende viner er mer enn noen annen drikk forbundet med fest og feiring, og 17. mai er i høyeste grad en dag som bør feires med bobler i glasset. De musserende vinene finnes i forskjellige varianter, men de mest vanlige er champagne, cava, cremant og prosecco. Utvalget er stort, men ofte faller valget på gamle favoritter. Derfor kan det være nyttig med tips på alternativer som ikke koster alt for mye.

Champagne er selvfølgelig det beste valget, og den er forbildet for de fleste tørre musserende viner. Champagne er dyrt, men det finnes gode og «rimelige» champagner.

Her vil jeg foreslå to. Til nyttår anbefalte jeg to cremanter. Denne gangen blir det en cava og en prosecco.

Alle spanske viner som har betegnelsen cava fremstilles på den tradisjonelle champagnemetoden, hvor vinen gjennomgår en ettergjæring for å utvikle kullsyre til boblene. Vinen skal ligge minimum ni måneder med bunnfallet. Cava har ikke noen geografisk opprinnelse. Det viktigste er hvordan vinen lages, ikke hvor den lages.

Den italienske musserende vinen prosecco har vært i voldsom vekst de senere årene, og Prosecco Valdobbiade er den suverent mest solgte musserende vin i Norge. Denne gangen vil jeg imidlertid foreslå en annen.

Ved hjelp av avanserte trykktanker og kjøleutstyr lages det fruktige viner med smak av eple eller pære. Prosecco var frem til 2009 navnet på både vinen og druen den ble laget av. For å unngå forvirring med disse begrepene, ble druenavnet forandret til Glera.

Campagne, Frankrike.Champagne Nominè-Renard Brut.
Campagne, Frankrike.
30% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier, 40% Chardonnay.
Lys strågul farge. Preg av eple og sitrus.
Varenr. 9859601 i basisutvalget.
Pris kr. 239.90.

ChampagneJuvè y Champs Reserva de la Familia Gran Reserva Brut
Nature 2010. Spania.
30% Macabea, 40% Xarel lo, 20% Parellada, 10% Chardonnay.
Middels dyp strågul farge. Preg av eple og sitrus.
Varenr. 5337501 i basisutvalget.
Pris kr. 239.90.

SjampisMercier Brut. Champagne, Frankrike.
45% Pinot Noir, 40% Meunier, 15% Chardonnay.
Middels dyp strågul farge.Preg av sitrus og eple.
Varenr. 568401 i basisutvalget.
Pris kr. 239.90.

Prosecco Pizzolato Rosecco Brut.
Veneto, Italia.
100% Glera.
Lys grønngul farge. Preg av eple og sitrus.
Varenr. 9701001 i basisutvalget.
Pris kr. 133.50.

Del
Foregående artikkelVINER TIL GRILLET KJØTT
Neste artikelPORTVIN
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS