Du har kanskje sett Bobilkongen fra Moss på TV Norge-serien «Ja, vi elsker camping»? Nå starter sesongen for ekteparet Ella og Nils Garnaas, som har Europas største bobil. Vidunderet er klargjort for en ny sesong, men om det blir påsketur det tar de to pensjonistene på sparket.

I «Ja vi elsker camping» på TV Norge blir vi kjent med en rekke av Oddane Sand Campings gjester, deriblant ekteparet Ella og Nils Garnaas fra Moss. De vekker stor oppsikt og deres 17 meter lange bobil er en attraksjon på campingen. Mossingene viser glade og stolte fram doningen som er spesialbestilt fra USA og som er Europas største bobil. I serien blir Nils Garnaas kalt Bobilkongen og det er et navn han er svært komfortabel med.

– Det var barnebarna mine som fant på det navnet, men det er vel ingen tvil om at jeg er Bobilkongen, smiler Nils Garnaas.

Spesiallaget
Nils Garnaas kjøpte bobilen i 2006, året før han pensjonerte seg. Bilen er en Freightliner, produsert på fabrikken Dynamax i USA.

– Den er skreddersydd etter Europeisk standard og våre personlige ønsker. Utseendemessig lager fabrikken flere bobiler lik min, men innredningen har vi selv bestemt. Jeg har dessuten bestilt en del tekniske ting som girutvekslingen. Bilen er helt fantastisk å kjøre, og den har bare blitt bedre med årene etter hvert som jeg har gjort forandringer. Det er som å sitte i et moderne vogntog, sier Garnaas som fra 1973 til 2007 drev et stort transportfirma med base i Moss.

Når Ella og Nils Garnaas er på tur så har de gjerne med seg barnebarna. Inne i bobilen har de cirka 25 kvadratmeter å boltre seg på. I tillegg har de med seg en spesiallaget tilhenger, som underveis er garasje for en liten Mini cabriolet som de har med seg på turer.

– Bobilen er med tilhengeren 17 meter lang og ikke egnet for småturer når vi har kommet til bestemmelsesstedet. Da er det greit at vi har oss Minien. Når vi ikke er underveis så kan tilhengeren enkelt gjøres om til et gjesterom. Jeg trykker bare på en knapp så heises det ned en stor dobbeltseng.

Alltid reiseklar bil
At bobilen betyr mye for ham er det ingen tvil om. I TV-serien får vi se at dollargliset får sin daglige omsorg med støvkluten.

– Jeg gjør bare det jeg mener alle skal gjøre. Et kjøretøy skal pleies og tas vare på. Jeg holder bilen i stand selv også, det er ingen andre som får skru på den. Nå har bilen vært til ti EU-kontroller, og det har så langt ikke vært en eneste mangel.
I vinter har bilen stått varmt og trygt inne i garasjen hjemme hos familien i Moss. Til påske blir den tatt ut og gjort klar for en ny sesong, selv om ekteparet ikke har planlagt noen påsketur.

– Vi har ingen planer for påsken, men du skal ikke se bort fra at det blir en tur. Alt ligger pakket og klart i bilen til enhver tid av både klær og alt vi trenger for øvrig. Det eneste vi behøver å gjøre før en tur er å fylle opp kjøleskapet. Dermed kan vi være spontane og bestemme oss for tur på kort varsel.

Har kjørt Route 66
Ekteparet Garnaas har ikke så mange turene med bobilen i løpet av et år. De er også mye ute og reiser uten vidunderet og har også hytte i Sverige. Men når de først drar på tur så blir det ofte til reisemål langt unna.
– Når vi har med barnebarna blir det ofte kortere turer til Sverige. Men hvert eneste år er vi på tur til Tyskland og Holland hvor vi har en del venner fra tiden i transportbransjen. Jeg hadde en avdeling av firmaet i Holland,. Ellers så har vi kjørt Route 66 i USA. Da måtte bilen transporteres med båt fra Gøteborg til New York. En skikkelig papirmølle hvor bilen måtte tolles ut og inn alle steder.  Vi har også kjørt til Tyrkia.

Drømmer om Canada
De har ikke lagt noen store planer om hvor de neste turene går.
– Men vi har noen drømmer. Vi har vært i Lofoten med bilen og vil veldig gjerne gjøre den turen på nytt. Ellers så har vi en drøm om å kjøre gjennom Canada, men vi har ikke planlagt når det blir.

Nils Garnaas og bobilen har alltid fått mye oppmerksomhet, men antall tilbakemeldinger har eskalert etter at TV-serien begynte.

– Det er ikke første gang bobilen er på TV, men det er tydelig at mange ser på «Ja vi elsker camping». Jeg merker det spesielt på facebook. Det er pågang fra folk som både har spørsmål og de som gjerne vil kjøpe bilen. Men bilen er ikke til salgs, og når jeg forteller dem prisen så blir det stille, ler Bobilkongen uten å ville røpe hva prislappen for bobilen var.

FAKTA OM BOBILEN
– Bygd hos Dynamax. Typebetegnelse er Freightliner Grand Max.
– 7,6 liters Catepillar motor med 300 hestekrefter.
– Årsmodell 2006
– Den har en 300 hk Catepillar 7,6 liters motor.
– Bilen er 11 meter lang, men med tilhengeren 17 meter.
– Bilen har fem sengeplasser, dusj, toalett og varmekabler i gulvet samt såkalt trope aircondition som kjøler ned bilen uansett hvor varmt det er.- Det er «Trope air condition» som kjøler ned bilen selv om den står i sola i 40-50 varmegrader.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelSon Gjestehavn; Norges mest populære gjestehavn
Neste artikelDNT Vansjø; er klare for innrykk
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS