En kul sport? Ja, i høyeste grad! Når unge BMX-ryttere pumper seg over kulene, svever høyt  og langt  eller «klatrer» på veggen i svingene – da er det lett å bli imponert. 

Moss BMX Klubb– BMX står for Bicycle Moto Cross og er sykkelvarianten av motocross, forklarer Simon Magnus Simonsen. Han er leder i Moss BMX Klubb, som har base på det flotte nærmiljøanlegget på Ørejordet. Her er det liv og røre hver tirsdag og torsdag, for da er det organisert trening på banen.

– Moss BMX Klubb er én av fire i Østfold der «cross-sykling» står på plakaten. De tre andre klubbene holder til i Råde, på Gressvik og i Aremark.

– Vi er ingen stor klubb. Tar vi med alle, er vi vel rundt 40 medlemmer. Vi skulle gjerne ha vært flere. Men BMX møter sterk konkurranse fra andre fritidsaktiviteter og idrettsgreiner, ikke minst fotball. Likevel driver vi fint som det er, sier Simonsen.

På OL-programmet
-BMX er en aktivitet som passer for alle som mestrer en sykkel uten støttehjul. Og den kan bedrives på nær sagt et hvilket som helst nivå.

– De yngste i MBK  er seks år, men vi har hatt barn helt ned til fire år. Og selv om BMX er en liten idrettsgrein i Norge, er den stor ute i verden. BMX har vært OL-grein siden 2008, så her har unge norske utøvere noe å sikte mot, smiler lederen.

Klassisk BMX er en grein der utøverne konkurrerer i felt på en kort grusbane med mange  humper, eller kuler, og doserte svinger. Det er en typisk sprint-sport, der en gjennomkjøring gjerne tar mellom 30 og 45 sekunder. Det hele  foregår på sykler som for utenforstående kan virke litt «snåle».

– Ja, de oppleves nok som små. Men syklene tilpasses utøvernes høyde. En person på to meter kan fint sykle BMX. Klubben har for øvrig noen sykler som vi  leier ut til dem som ikke har eget utstyr. Men de aller fleste skaffer seg egen tohjuling, sier Simonsen.

– Da MBK arrangerte NM i fjor, deltok 24 av klubbens egne utøvere. Nå har vi rundt 15 som konkurrerer. Vi følger barneidrettsreglene, og en utøver må være 13 år før han eller hun kan delta internasjonalt, opplyser Simon Magnus Simonsen.

Vil ha med flere jenter
BMX er for en stor del en «guttegreie». Men noen unntak finnes. Julie Halvorsen (11) er én av to jenter som sykler aktivt i MBK. Ett år eldre Frida Skjeltorp er den andre.

– Storebroren min drev med BMX, og det så morsomt ut, forteller Julie om hvorfor hun ble hekta.

–  Og det er morsomt! Artig å kjøre på bakhjulet, presse sykkelen ned i kulen og skyte fart uten å tråkke. Da pumper du, forklarer Julie. Hun prøver til stadighet å få med seg venninnene sine på BMX-trening, men foreløpig med mindre suksess.

– De fleste velger håndball, sier hun.

– BMX er en idrettsgrein der hurtighet og god teknikk er åpenbare fordeler. Og en god utøver må være uredd. Vi blir fortalt at de beste kan drive sykkelen opp i hastigheter som Onkel Politi ville ha slått hardt ned på hvis han hadde stått der med radaren. Og det å sveve opp mot ni meter i to-tre meters høyde kan bære galt av sted  hvis man ikke treffer riktig med nedslaget.

– Derfor er det viktig og påkrevet med hjelm, hansker og skjold innenfor trøya, opplyser Julie, som synes det er gøy å trene, og gjerne konkurrere, sammen med guttene.

–  Måtte det bli flere av dem. Jentene, altså…

Tekst: Per L. Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelJeg har fortsatt tid til å bli best!
Neste artikelHar spilt i 113 år
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS