Da Jan Idar Danielsen var syv-åtte år gammel begynte han å sette sammen byggesett med fly og biler, som så mange andre gutter på den tiden. Men i motsetning til de fleste andre så har ikke mossingen gitt seg. Han har hundrevis av biler og fly, og leverer nå helikopteret Sea King på bestilling.

– Det jeg bygde den gang har jeg ikke noen igjen av. De ble sprengt i stykker da jeg fikk luftgevær, smiler Jan Idar Danielsen som tok opp igjen hobbyen da han var 18-20 år gammel.

– Jeg var på et kurs og satt uvirksom på hotellrommet på kvelden. Da kjøpte jeg et byggesett, syntes det var morsomt og dermed ble dette en lidenskap de neste syv-åtte årene helt til jeg så en Ikea-katalog med bilde av en knallrød modell av en Ferrari. Jeg stakk ned til Frisenfeldt i gågata i Moss, og det viste seg at de hadde denne bilen. De hadde også en katalog som viste at det fantes utrolig mange modellbiler i skalaen 1:18. Dermed var løpet kjørt og jeg var hekta.

Moss miniatyr hobbyLegger på detaljer
Men Jan Idar Danielsen syntes ikke det var nok å kjøpe modellbilene.
– Jeg skrudde dem fra hverandre, lakkerte dem på nytt, la på tepper inni bilen og plukket ut deler som jeg gjorde mest mulig autentiske. Så fant jeg ut at det jeg gjorde falt i smak hos andre. Jeg deltok derfor på leketøysmarkeder hvor jeg solgte bilene med god fortjeneste. Dermed hadde jeg penger til å kjøpe enda flere.

For seks-syv år siden fant flyteknikeren, som tidligere jobbet på 336-skvadronen på Rygge og som nå jobber for SAS, at det også var flymodeller i skalaen 1:18. – Dermed var jeg i gang med fly også. Jeg tok fra hverandre, satte på de detaljene som manglet på modellene, malte dem opp og gjorde dem mest mulig autentiske.

For ikke så lenge siden fikk hobbyen hans en ytterligere ny retning.
– Jeg så et Sea King helikopter på Svinesund. Skalaen var 1:41 og jeg syntes 300 kroner var dyrt. Senere kom helikopteret på tilbud til en hundrelapp og da slo jeg til. Som vanlig tok jeg det fra hverandre, satte på de riktige detaljene og lakkerte det hvitt som Sea Kingen er i Norge. Da jeg var ferdig tenkte jeg ikke mer over det, men satte det på hylla med andre ting.

Populær Sea King
Jan Idar Danielsen hadde slett ikke tenkt til å selge helikopteret sitt, men det havnet likevel i en annonse på finn.no.

– Jeg selger hele tiden unna det jeg ikke vil ha, både av plasshensyn og at jeg da kan finansiere innkjøp av nye modeller jeg har lyst på. I en slik annonse sto tilfeldigvis Sea Kingen i bakgrunnen, og etter det sto ikke telefonen stille. Tidligere Sea King-flyvere, redningspersonell, leger og andre som har jobbet på helikoptertypen ville gjerne ha en slik modell. Nå har jeg laget 12-14 Sea Kinger, og jeg har blitt varslet om at det vil komme flere bestillinger. Jeg synes det er morsomt med denne responsen og at folk liker det jeg har gjort.

Moss Små bilerHobbyrom i kjelleren
Jan Idar Danielsen bor i enebolig i Bekkefaret på Refsnes.
– Omfanget av hobbyen hadde ikke vært mulig hvis vi bodde i en leilighet. Det hadde rett og slett ikke vært plass til alt sammen. Tidligere bodde vi i leilighet på Ørejordet, og da begrenset lagerplassen seg til en Ikeahylle og et utrangert kjøleskap. Her på Refsnes har jeg fått meg et hobbyrom i kjelleren, og der tilbringer jeg mye tid. Jeg kan bare sitte og nyte synet av modellene.

– Kona deler ikke interessen min, men aksepterer hobbyen. Hun passer nok på at det ikke tar fullstendig av. Derfor er det jo greit at kjøp av nye modeller finansieres ved at jeg selger unna noe av det jeg har. Samtidig er jeg ikke så glad i fotball. Jeg har kollegaer som reiser land og strand rundt for å se fotball. Fruen vet i hvert fall hvor hun finner meg, ler han.

Mange samlere
Det er finn.no som har blitt salgskanalen hans.
– Der treffer jeg atskillig flere mennesker enn de markedene og messene jeg deltok på en periode. På markedene er det hovedsakelig folk som selger antikviteter og andre gamle ting. Som regel var vi kun et par stykker som solgte modellfly og modellbiler. Besøket av kunder hadde også samme fordeling, så salget ble dårlig. Men på finn.no kan jo annonsene ligge lenge, og det er mange som ser dem. Jeg selger nok et par modeller i uka.

Det er ikke noe stort miljø i Moss av folk som har samme hobby som Jan Idar Danielsen.
– Det er ganske mange samlere rundt i Norge, men ikke så mange i omgangskretsen min. Jeg har et par kollegaer som samler, men ingen andre jeg vanker sammen med. Jeg er heller ikke medlem av noen klubb.

Importerer selv
Modellene blir hovedsakelig importert fra Tyskland.
– Etter at Frisenfeldt forsvant så er det ingen steder i nærmiljøet jeg kan kjøpe modeller, men det er en butikk på Lillestrøm som jeg bruker noe. I en del land som England og Tyskland er dette stort, og der får jeg det jeg trenger ved å bestille via nettet. Tidligere var det noen få butikker i Norge, deriblant ute på Halmstad i Rygge. Den butikken fikk inn det nyeste og var etter min mening en av de aller beste i Europa, mener Danielsen.

Det er ikke så mange barn og unge som tidligere som driver med bygging av modellfly og modellbiler.

– Men jeg tror likevel ikke dette er en utdøende interesse. Jeg har merket at det er en del unge som er veldig opptatt av historie og som av den grunn samler på modeller som har tilknytning til det.

Del
Foregående artikkelUt på tur med «Tjukkas-Per»
Neste artikelSvensken som ble «kæll»
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS