Grand Frisør i Jeløgata er kjent for de fleste mossefolk. Nå er den veletablerte salongen overtatt av Rijad Ademi, som fører tradisjonen videre, nå under navnet Grand Barbershop. Godt håndlag med saks og kniv, og glad i en god prat er viktig. Jeg stortrives både med faget mitt og det sosiale, sier Rijad.

– Skjeggtrenden har jo tatt helt av den senere tid, det er veldig populært, og har fått status, spesielt blant såkalte hipstere. Hipster ble først en definisjon i beat-kulturen på 50/60-tallet i USA, men har i løpet av de siste årene blitt en stereotyp mange liker å gjøre narr av. Jeg vil ikke klassifisere skjegg som noe som hører til hipster-stilen.

Det stempelet får man så fort man ser litt annerledes ut. Jeg vil oppfordre norske menn til å tørre å gi litt mer gass. Ikke vær redd for å bli satt i bås – gå kledd og ha den frisyren du vil, sier Rijad. Et av skjeggets største fordeler er muligheten til å endre fasong, lengde og tykkelse etter eget ønske. Man er sin egen sjef, med full kontroll over hva man ønsker.

En barberer fra MossOppvokst i salong
Rijad har selv så og si vokst opp i sin fars frisørsalong i Gamlebyen i Oslo. Han husker godt hvordan det var å sitte på benken å observere far jobbe, og alle kundene som kom innom, igjen og igjen.

– Fra jeg var en 10-11 år, fikk jeg jobb som feiegutt, og det var jeg stolt av. Jeg har selv hatt en ung gutt som har hjulpet meg her i salongen i sommer, og han minner mye om meg selv på den tiden, smiler Rijad.

– Hvor har du utdannelsen din fra? – Jeg har gått frisørskole i Oslo, og tok svennebrevet i Moss. I mange år drev jeg egen salong i Oslo, og pendlet hver dag. Da vi fikk tvillinger, ble det tungvindt, og jeg valgte å jobbe her i Moss, sier Rijad.

Varierte dager
– Hvem er kundene dine?
– Hit kommer alle typer. Nå når jeg har etablert meg som ren herrefrisør, har jeg hele spekteret, fra de helt unge, til eldre kunder. Jeg har overtatt en del fra Paul, som drev her før, i tillegg har jeg flere som har blitt med meg videre etter at jeg sluttet hos Studio S Hårdesign. Og så er det mange nye som kommer innom, og det er veldig hyggelig. Det er et sosialt yrke, og mange kommer nok både for en god klipp og en god prat. Jeg føler jeg får dekket det sosiale behovet her på jobben, og har ikke behov for de mange sammenkomstene på privaten, sier Rijad.

GrandBarberShop_Moss-3Praten kan gå livlig, men når jeg tar frem kniven, og skal utføre barbering blir det som oftest stille. Jeg hadde en kunde som sa at jeg var den eneste som fikk han til å være helt stille i flere minutter i strekk. Da svarte jeg raskt at det er en nødvendighet, når du bokstavelig talt har kniven på strupen, smiler han.

Kvalitet
Jeg er opptatt av kvalitet i alle ledd, og er stolt av faget mitt. Jeg synes det er en fordel å jobbe med det man er god til, rett og slett. Jeg er god med saks og kniv, da er det det jeg skal drive med, det ikke noe vits i eksperimentere med andre ting.

Vi menn er forfengelige på vårt vis, og jeg synes det er morsomt å få være med å freshe opp, enten det er til en spesiell anledning eller til hverdags.

De beste tipsene for å gro et fyldig og sunt skjegg:
– Ha tålmodighet. La ansiktshåret gro fritt i to måneder, både på halsen, nakken og barten.
– Husk å vaske skjegget med sjampo og balsam på samme måte som du gjør med håret.
– Når du er fornøyd med lengden kan du forme det slik du vil. Det mest vanlige er å gjøre det smalere på sidene og spare mer på haken.
– Ikke barber deg slik at du får en rett linje under haken. Dette kan skape en illusjon om at du har dobbelthake.
– Pleie skjegget med en hårolje eller et fuktighetsprodukt som er spesielt tilpasset ansiktshår.
– Hvis du er usikker på hvilken fasong du kler best, forhør deg med en frisør.

Tekst: Kristin Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelVolvo S90: Luksuscruiser
Neste artikelNordisk mester i cowboy
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS