Dersom du har kjørt forbi Sjøbadet på morgenkvisten så har du kanskje sett dem. Et titalls godt voksne mossinger ikledd hvite badekåper som kommer ut fra boligene i området for å samles på Sjøbadet. Fra april til oktober møtes gjengen som kaller seg «Seven Up» på badeanlegget på Sjøbadet for å starte dagen med en frisk dukkert. 

– Det finnes ikke noen bedre start på dagen enn et friskt morgenbad. Da våkner man skikkelig til, smiler Karin Delbekk. Det var hun som var pioneren i gjengen og som startet det som nå har blitt en sosial begivenhet hver eneste morgen fra april til oktober. Her finnes det ingen unnskyldninger om verken dårlig vær eller kaldt vann.

Fire år med morgenbad
I fire år har de fleste av gjengmedlemmene møttes til dette morgenritualet.

– De fleste av oss flyttet inn her for rundt fem år siden. Vi bor i nærområdet alle sammen, nærmere bestemt på Glassverket eller i Sjøbadet Park. For fire år siden fikk jeg lyst til å starte dagen med et morgenbad. Den aller første dagen var jeg alene, men etter å ha snakket litt med naboer så slang den ene etter den andre seg med. Nå er vi en kjerne på 10-12 personer som stiller opp til denne friske og koselige starten på dagen.

To gjenger
Med et par unntak så begrenser de fleste i «Seven Up» badesesongen til perioden april til oktober.
– Det skal være OK temperatur i lufta. Når vi begynner på våren er vanntemperaturen cirka ti grader. Friskt og deilig slik at man våkner til, sier Karin Delbekk som også forteller at de slett ikke er de eneste som starter dagen med et morgenbad på Sjøbadet.

– Mens vi har samling klokken åtte så er det også en gjeng på omtrent samme størrelse som kommer hit klokken ni. Derfor kaller vi oss «Seven Up», mens de har fått navnet «After eight».

Hun forteller at den morgenfriske gjengen også har flere sosiale møtepunkter. – Cirka en gang i måneden er vi også ute og spiser middag sammen. I tillegg har det hendt at vi har dratt på tur sammen med Color Line til Kiel.

93 år
Det er hovedsakelig godt voksne mennesker i den morgenglade badekåpekledte gjengen. Eldstemann i gjengen er Jan Skådinn. 93-åringen har ikke tid til å vente på at det blir tatt gruppebilde før han kaster seg ut i vannet. At det er observert mange brennmaneter denne dagen legger heller ikke noen begrensninger på friskusen. 

– Joda, det var noen brennmaneter, men jeg svømte rundt dem og unngikk dermed å bli brent selv om et par av dem var farlig nær, smiler han etter å ha entret stigen opp til brygga etter dagens morgenbad.

Jan Skådinn, som for øvrig har jobbet som ingeniør på Moss Glassverk i drøyt 20 år, forteller at han elsker å bade og at han har vært med på disse morgenbadene i tre år. 

– Mange tenker sikkert at jeg er for gammel, men med morgenbadet så går jeg tilbake til barndommen, smiler han. 

Isbader
For de fleste i gjengen så slutter badesesongen i løpet av få uker, men et par av dem holder det gående gjennom hele vinteren. En av disse er Sonja Pran.

– Jeg startet med isbading i 2009. Det er deilig og forfriskende. Mange tror at vanntemperaturen er det aller verste, men det er ikke tilfellet. Det verste er hvis det er surt og kaldt på land. Den verste opplevelsen vi har hatt var en gang på Tronvikstranda da det var 13 kuldegrader og skikkelig sur vind. Da skalv og frøs vi så fælt at vi knapt nok fikk skiftet til tørre klær. Det var så ille at vi til slutt gråt en skvett, sier hun.

Når Sonja Pran isbader så handler det heller ikke om kun en rask dukkert.
– Når man isbader så bør man være ute i vannet i minst to minutter for at det skal ha en effekt. Aller helst skal også hodet under vann. Jeg er ikke så glad i å dukke, men jeg tar minimum femti svømmetak, forklarer hun.

Del
Foregående artikkelHarald Fløgstad: Kandidaten
Neste artikelHåper på 100.000 rosa sløyfe-kroner
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS