Han kan vel neppe kalles doldis, men etter to og en halv periode i bystyret oppleves ikke  Arild Svenson som blant de mest eksponerte politikerne her i byen. Og det synes han er greit.

– Det er vel ikke så helt vanlig for dere Frp-politikere?

– Det har nok med det å gjøre at jeg ikke på noen måte er ute etter en politisk karriere, jeg vil bidra i lokalpolitikken så godt jeg kan, ambisjoner ut over det har jeg ikke.

Så framstår han tidvis som en noe atypisk representant for partiet sitt, noe også hans avdøde bystyrekollega Erik Roth Nilsen fra Arbeiderpartiet ga uttrykk for, han mente at Svenson er en sosialist som foreløpig ikke har skjønt at han er det.

– Hva ville det blitt hvis du skulle velge et annet parti, da?
– Det har jeg ingen planer om.

– Hvis jeg tvinger deg?
– Det måtte bli noe som var mest mulig lokalt orientert, det er det som skjer her, og det vi kan påvirke selv, som interesserer meg.

– Nå er det i ferd med å etableres en by- og bygdeliste for den nye kommunen Moss og Rygge, er det lokalt nok?
– Tja, noe i den retning, kanskje.

Fagbrev
Arild Svenson er oppvokst i rekkehusleilighet i vannkanten på Refsnes. Han kunne rusle rett over gata for å bade fra en flott sandstrand, og rett bortenfor lå skogen. For den gangen var det sparsomt med bebyggelse på Refsnesstranda, og trebeltet ned mot vannet utgjorde en helt grei skog for små gutter.

Etter barneskolen på Refsnes bar det videre til Hoppern, hvor han blant andre hadde Bjørn «Tjalle» Karlsen som lærer, og etablerte rockeband sammen med Morten Henriksen og et par andre gutter.
– Vi var faktisk rundt og spilte litt på noen lokale scener.

– Og det har du fortsatt med?
– Nei, gitt, men det kan nok fremdeles hende at jeg tar fram gitaren og riffer litt sånn seint på kvelden.

På videregående tok han første år på svakstrømlinja på Malakoff, og begynte deretter på TV- og radiolinja i Horten.

– Men jeg hadde lyst til å jobbe, så jeg var rundt og banket på dørene til de store bedriftene her i distriktet og leverte fra meg det som i dag heter CV. Og en dag ble jeg oppringt av personalsjefen på Moss Glassverk som ville ha meg til intervju. Det resulterte i at jeg fikk lærlingplass på elektroavdelingen, og tok fagbrev som elektriker.

– Det praktiserer du kanskje ikke nå?
– Ikke på noen måte, jeg kan kanskje skifte en lyspære, men de hjemme synes jeg er bortimot ubrukelig til og med på det.

Le Marathon du Médoc
I begynnelsen på 2000-tallet begynte Arild Svenson sammen med en kompanjong med import og distribusjon av sportsernæringsprodukter, noe han fremdeles er engasjert i.
– Jeg liker å drive med salg, og så går det greit å kombinere det med å være 20 prosent politiker. Dessuten bruker han tid på å trene. Mye tid.

– Ja, jeg har drevet med idrett siden jeg var 15-16 år, har alltid trent, i tillegg til å arbeide organisatorisk. Så jeg var faktisk leder for det som het Moss Vektløfterklubb da jeg var 17 år gammel.

– Du var bra sterk også, da?
– Jeg var nok ingen mann av resultater, men jeg likte å være aktiv, og være i miljøet.
Han deltok også da hans tre barn fra første ekteskap begynte i svømmeklubben, og ble leder der noen år. Deretter engasjerte han seg i Idrettsrådet, hvor han blant annet traff Ulf Isak Leirstein. Det kommer vi tilbake til.

– Trener du fremdeles?
– Ja, litt mer enn jeg er bekvem med for tiden, faktisk. Så det skal bli fint å komme tilbake til mer normale tilstander.

– Ja vel?
– Cathrine, kona mi, og jeg løp halvmaraton i Oslo i fjor, og så mente hun at vi måtte jo løpe en helmaraton, også. Dermed er vi påmeldt Le Marathon du Médoc i Frankrike 9. september. Jeg gleder meg ikke til det, men jeg gleder meg voldsomt til å ha gjennomført det, og å komme ned på litt mer akseptable treningsmengder. Sånn som det er nå blir det mer enn fem mil i uka, og det tar veldig mye tid og energi.

Sivilisert
Tilbake til Idrettsrådet, og en betydelig yngre Leirstein.

– Var det der det begynte, Frp-engasjementet?
– Ja. Og nei. Jeg har faktisk et ganske lavt medlemsnummer i Fremskrittspartiet, jeg meldte meg inn i slutten av åttiåra. Men det var på grunn av en overordnet politisk orientering, jeg syntes det hørtes fornuftig ut å gjøre ting på en så enkel måte som mulig, uten at resultatet skulle forringes.

– Så du engasjerte deg ikke da?
– Nei, og jeg var ikke i kontakt med lokallaget, jeg meldte meg inn sentralt.

Men etter hvert har Arild Svenson båret sin del av den lokale børa, brukt hundrevis av timer på å lese tusenvis av dokumenter, og slitt de røde stolene i Bystyresalen i ti år. Og han slipper ikke fri fra politikken når han kommer hjem etter et tungt kveldsmøte, det er en smule politikk i heimen, også.

– Cathrine kommer fra et ganske rødt miljø, men er nå med i Venstre, og Stian, den eldste sønnen hennes, er aktiv i Rødt. Så meninger brytes.

– På sivilisert vis?
– Absolutt, vi har lært oss å håndtere uenighet. Så når vi skjønner at vi ikke kommer lenger avslutter vi der og da.

– Ikke noen ekkel stemning resten av kvelden?
– Absolutt ikke, det er tross alt elleve år siden vi traff hverandre, dette kan vi.

Hogger ved
I sommer har Svenson hatt politisk ferie, men nå er det på´n igjen. Og da vi har vår lille prat på Røed vet han at det venter 1100 sider med saksdokumenter før neste møte i teknisk utvalg, hvor han sitter som leder. Det er spesielt infrastruktur og samferdsel som opptar ham, og akkurat det saksfeltet er som vi vet temmelig innfløkt her i byen for tiden.

– Ja, vi sitter dessverre med en ganske splittet befolkning, og det har vært til dels kraftige uttrykksformer, selv om det har bedret seg noe. Jeg tror det er viktig å få ut mest mulig konkret informasjon, så folk kan lene seg litt mer tilbake.

– Hvordan lener du deg tilbake, da?
– Jeg hogger ved. Da får jeg hodet til å stå stille. Og så jobber jeg litt med grønnsaker og urter i hagen. Og gleder meg over maten som Cathrine lager, særlig fisk. Jeg elsker fisk.

 

Lars Rune Debes tekst og foto

Del
Foregående artikkelHobby som biintekt
Neste artikelArild Kubberød: Reddet gammel klassiker
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS