Mossingen Anne Lene Johnsen og medforfatter Elin Natås kaller seg «flinka og sinka» i matematikk. Nå opplever de kjempesuksess med boka «Hvordan fatte matte». Etter bare en drøy måned er tredje opplag av boka hvor foreldre og matematikklærere er målgruppa, på vei ut i butikkene. Allerede første uka gikk boka inn på topp av bestselgerlistene i Norge.

– Det er helt vilt, ting har skjedd så fort. At boka skulle gå til topps på bestselgerlistene trodde vi ikke. Etter bare noen dager bestemte forlaget seg for å bestille et nytt opplag. Nå er dette opplaget bortbestilt og et tredje opplag på vei, smiler Anne Lene Johnsen som innrømmer at hun bare måtte ta bilde av topplisten.

– Tenk det, at vi selger mer bøker enn folk som Jo Nesbø akkurat nå, ler hun.

IQ-spalte i Magasinet
Mensaklubb-medlem Anne Lene Johnsen har alltid vært en racer i matematikk, og kunne både regne og skrive før hun begynte på skolen. Medforfatter Elin Natås har vært i den andre skalaen i matematikk.

– På foredragene som vi har sammen så sier vi at jeg lærte matte som tre-åring, mens Elin først lærte faget da hun var 36. Vi møttes på den tiden jeg hadde fast IQ-spalte i Dagbladet Magasinet. Elin kom med noen oppgaver som hun ba meg løse. Det gjorde jeg ganske raskt, men så stilte hun spørsmål ved hvordan jeg kom fram til svarene og hvordan jeg kunne forklare det på en lettfattelig måte. Der utfordret hun meg skikkelig.

Gi barna en grunnmur
Etter det startet de to et samarbeid. Elin Natås er utdannet spesialpedagog og har spesielt fokus på barn som sliter i enkeltfag.

– Jeg har gått i lære hos Elin i ti år og sett på hvordan hun jobber. Jeg har også fått dokumentert hvor mange barn som sliter i både matematikk og andre fag og hvor gode resultater Elin har med sine metoder og løsninger.

Anne Lene Johnsen forteller blant annet handler om å snakke på en måte som gjør at barna får bygget opp en riktig måte å tenke på.

– Det handler om å gi barna en skikkelig grunnmur i faget, basiskunnskaper som de kan få allerede fra barnehagealder. I bunnen ligger en systematisk begrepsundervisning hvor man steg for steg sørger for at barna får på plass det grunnleggende. Det handler om å bl bvisste på språket vi bruker overfor barna, teknikkene som brukes og det blir jo lystbetont for barna når de forstår at de gjør ting riktig. Barn føler seg dumme når det er ting de sliter med å forstå. Men det er ikke barnas feil at de ikke forstår, da er det vi voksne som ikke har lært dem det de trenger.

Enkle metoder
Forfatteren mener alle barn har forutsetninger for å lære seg matematikk bare de får grunnmuren på plass.

– Det er det denne boka skal hjelpe til med. Målgruppen er først og fremst foreldre. Vi har også fått veldig mange tilbakemeldinger fra lærere som har vært frustrerte men som nå forstår elevene på en annen måte. Og metodene vi forteller om i boka er genialt enkle, sier hun.

– Modellen vi forteller om i «Hvordan fatte matte» er ikke bare basert på forskning men også på Elins erfaringer gjennom 30 år med praksis med elever. Resultatene hun har oppnådd er imponerende.

Start i barnehagen
Statsråder og andre fremtredende politikere står fram med bekymring over det lave kunnskapsnivået til norske ungdommer i matematikk og realfag generelt. De viser til karakterstatistikkene på videregående skoler.

– Vi deler bekymringene, men problemet oppstår ikke på videregående skoler. Problemet oppstår langt tidligere, i de første årene på barneskolen. Matematikkundervisningen er basert på at eleven allerede har det rette fundamentet for å lære. Vi voksne er ikke bevisste nok på hva fundamentet er. Vi oppfordrer kunnskapsministeren, skoler og foreldre til å sette seg inn i hva dette fundamentet er.

Mossingen mener arbeidet med grunnmuren i matematikk bør starte allerede i barnehagen.

– Vi har hatt barnehagepedagoger på kursene våre og to barnehager i Moss jobber allerede med begrepsundervisning. Jeg håper flere følger etter.

Nettkurs
Anne Lene Johnsen og Elin Natås har opplevd en voldsom respons og etterspørsel etter at boka kom ut.

– Det har vært veldig mange positive tilbakemeldinger, og flere lærere har nå begynt å ta bruk modellen vi beskriver i boka. Vi opplever også mange spørsmål om kurs og foredrag, og vi har så smått begynt å reise rundt. I tillegg arrangerer vi nettkurs via hjemmesiden hjernefabrikken.no. Det neste kurset starter i mai, men vi har også et lite gratis forkurs som alle som ønsker det kan gå inn på nettsiden og ta. Dette kurset ligger tilgjengelig hele tiden.

Glad for å hjelpe
Med det tredje opplaget av «Hvordan fatte matte» ute på gata så er boka så langt trykket i et opplag på 21600 eksemplarer. Det er ikke mange norske forfattere forunt å oppleve tilsvarende salgstall.

– Det aller beste med denne enorme responsen og suksessen er at nå kan tusenvis av barn og unge få hjelp. Det er derfor Elin Natås og jeg skrev denne boka. Barn skal slippe å ha det sånn Elin hadde det på skolen ved at de sliter med matematikken. Vi vil at flest mulig skal få oppleve den samme gleden ved å mestre faget slik jeg gjorde, smiler Anne lene Johnsen.

Dette er ikke hennes første bok, og trolig kommer det flere bøker i spann med Elin Natås.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelSamlingssted for musikk-Moss
Neste artikelAudi Q5; Ny og sportslig
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS