Moss, Steinar Hagen

Steinar Hagen regner seg som mossing, men mener at han egentlig kommer ingensteds fra. Han er født i Oslo, og bodde mange forskjellige steder, blant annet to år i Australia og to år i Kenya, før han i 1979 havnet i Moss som nyutdannet sivilingeniør på Østfold veikontor. Det var det første trinnet på en karrierestige som skulle føre fram til ambassadørboligen i Riga.

Han fant seg godt til rette i Moss, både på jobb og privat, ikke minst etter at han traff sin Rita, som han fremdeles er gift med, og han var i en periode formann i kulturforeningen Kråkereiret, og satt i bystyret for SV på begynnelsen av 80-tallet. Men etter seks år på Veikontoret bar det videre for unge Hagen.

– Hva skjedde?
– Jeg trivdes absolutt i jobben, men ble nok litt rastløs, jeg hadde jo bodd fire år i utlandet tidligere, og da det ble utlyst en ILO-stilling som juniorekspert innen sysselsettingstiltak i Afrika, lokalisert i Geneve, søkte jeg, og fikk stillingen.

Dermed ble det to og et halvt år i utlendighet før han fikk sin første stilling i NORAD, hvor han etter hvert fikk forskjellige lederfunksjoner. I 2001 ble han ambassaderåd ved den norske ambassaden i Pretoria, deretter seniorrådgiver og avdelingsdirektør i Europaavdelingen i Utenriksdepartementet, og i august 2014 ble han utnevnt til ambassadør i Riga.

– Og du trives i Latvia?
– Absolutt, det er et flott sted å bo.

Kjole og hvitt
Diplomatiet, tenker vi, og ser for oss Monty Pythons og Trond Kirkvaags oppblåste herrer i kjole og hvitt, surrende rundt i bisarr etikette.

Er det fremdeles slik?
– Det er mye mindre seremoniell nå enn tidligere, det er effektivitet som teller. Få gjort jobben, knytte kontakter, fremme synspunkter er det som er viktig. Protokoll og etablerte rutiner gjør at en har klare regler for hvordan man skal oppføre seg i forskjellige situasjoner slik at en slipper å bruke unødig tid på det.

– Ja vel, men litt stil er det vel fremdeles? Har du sjakett, for eksempel?
– Nei, det har jeg ikke, det holder med mørk dress. Men til grand galla i forbindelse med f.eks. statsbesøk på Slottet må det være kjole og hvitt.

– Og det har du?
– Nei, det leide jeg faktisk.

Og en forenklet og rasjonell protokoll passer nok ganske bra for en tidligere leder av Kråkereiret, tillater vi oss å anta.

Differensiering
Inntil nylig har Baltikum fremstått som temmelig fremmedartet og fjernt for de fleste nordmenn, men forskjellene er nok betydelig mindre enn man tror, forklarer Hagen. Som har Rimi som nærbutikk, handler på Narvesen på hjørnet, fyller bensin på Statoil, og har konto i DNB Latvia.

– De baltiske statene, som for øvrig er tre selvstendige nasjoner med markante forskjeller seg imellom, orienterer seg aktivt mot Norden, og det er etablert et aktivt nordisk-baltisk samarbeid i grupperingen NB8. Og turismen har blitt en betydelig faktor, jeg ser nærmest daglig nordmenn på tur i Riga.

– Er det noen iøyenfallende forskjeller mellom Latvia og Norge, da?
– Jeg tror nok det legges større vekt på spissing av kvalitet i kultur og idrett i Latvia, allerede fra barnetiden. Det er harde opptaksprøver på musikkskolene for barn, for eksempel, og det skilles på talentene tidlig. Her er det en differensiering som nok ikke hadde blitt akseptert i Norge.

For øvrig kan han fortelle at det latviske samfunn har et yrende kulturliv med spennende akademiske miljøer (160 norske studenter i Riga) og et allsidig næringsliv, i motsetning til mange nordmenns oppfatning om baltere som hovedsakelig murere og snekkere for å si det litt forenklet.

– Det er mange fantastiske museer her, og sang og musikk i verdensklasse. Spesielt sang, kanskje, og spesielt kor. Det finnes sangkor overalt, og da de baltiske statene løsrev seg fra Russland var det ikke med våpen og vold, men med sang, «The singing revolution» er det blitt kalt.

Ishockey
I tidligere tider kan nok hverdagslivet i ambassaden i noen grad ha vært preget av utstedelse av såkalte nødlidenhetslån til fulle og blakke nordmenn, men det er det lite av nå, forklarer Hagen.
– Norske turister oppfører seg stort sett veldig fint. Det hender vi må hjelpe til med nytt pass og andre ting, men som regel har de slektninger eller venner hjemme i Norge som bistår.

Og når det ikke er embetsmannsplikter som kaller kan familien Hagen ta for seg av et levende storbyliv i Riga, med blant annet opera, film, konserter og sportsbegivenheter, bl.a. ishockey.

– Ishockey? Det skjønner jeg ikke noe av, det går altfor fort.
– Ja visst går det fort, det nytter ikke hvis man har glemt brillene. Men det er en fantastisk stemning og folkeliv, med masse energi, de elsker ishockey her.

Skagenlyset på Framnes
Steinar Hagen har nå vært to år som Norges ambassadør i Riga, noe som utgjør halve tjenestetiden, dermed er det slutt etter to år til.

– Det beklager jeg, jeg trives her, og skulle gjerne vært lenger.

– Men det blir kanskje ikke så ille å komme tilbake til Moss, heller?
– Absolutt ikke, der synes jeg det skjer mye fint og spennende. Det som er gjort på Sjøbadet og Kirkeparken f.eks. er jo veldig bra.

– Og hva synes du om jernbaneutbyggingen?
– Det er i alle fall flott at jernbanestasjonen skal ligge i sentrum.

– Det er det ikke alle som er enig med deg i?
– Ikke alle men heldigvis de fleste. Tenk på alle pendlerne, hele vitsen med jernbane i byer er fra sentrum til sentrum, slik er det i hele Europa. Det ville vært helt feil om en skulle etablere et system der pendlerne måtte begynne å ta buss til for eksempel Mosseporten for å ta toget til Oslo.

Avslutter Steinar Hagen, som ser lyst på å ta turen hjem til Moss igjen.
– Vi har leid ut huset vårt, og har leilighet på Framnes. Der kan jeg gå i det flotte Skagen-lyset ned på stranda og bade, og så kan jeg gå over et steingjerde og gjennom skogen til Alby for å drikke kaffe. Da har man det ganske bra.

Lars Rune Debes: tekst og foto

Del
Foregående artikkelWanja Marie Richardsen sikter seg inn på OL i Tokyo
Neste artikelHøstsupper
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS