Da Nina Merete Almås fikk kreft så var hun sikker på at hun skulle dø. Derfor bestemte Mossekvinnen seg for å skrive bok dersom hun overlevde. Ved påsketider kom boken «Plutselig hadde jeg brystkreft». Med boka håper hun å inspirere andre og oppmuntre både kreftsyke og pårørende til å leve livet også gjennom den tunge sykdomsperioden.

Det var i november 2015 Nina Merete Almås fikk den sjokkerende beskjeden om at hun hadde brystkreft med spredning til lymfene.

– Jeg hadde merket en kul i området mellom brystet og armhulen og selv om jeg fryktet det verste så var beskjeden et sjokk. Selv om statistikken viser at overlevelsesgraden er stor så tenker man det verste og at man selv er blant de som ikke klarer det. Jeg var derfor sikker på at jeg skulle dø og at jeg hadde åpnet kistelokket, sier 51-åringen.

Ni tøffe måneder
Hun begynte å skrive dagbok, som en terapi gjennom den lange og slitsomme behandlingsperioden. – Da bestemte jeg meg for at dette skulle bli til en bok dersom jeg overlevde. En bok i solidaritet med alle kvinner som får brystkreft og deres pårørende. 

Kreftkulen Nina Merete Almås hadde var så stor at hun raskt ble satt under behandling på Radiumhospitalet. – Behandlingen startet 3. desember, og fram til 10. august 2016 var jeg gjennom totalt 15 behandlinger med to typer cellegiftkurer. Brystbevarende operasjon og 23 strålebehandlinger. Det ble ni intensive og knalltøffe måneder. 

Ville leve livet
Hun forteller at hun de første tre-fire månedene var preget av tungsinn og troen på at hun skulle dø.  – De tunge tankene lå som en dyne over meg. Jeg forsto at alle undersøkelser som ble gjort etter at jeg fikk kreftdiagnosen var med tanke på å finne ut om jeg hadde kreft også andre steder.  Da tenkte jeg at jeg hadde kreft overalt. Men siden jeg jobber i psykiatrien så vet jeg litt om hvor lett det er å tenke på seg problemer. 

Jeg bestemte meg da for å snu tankesettet, ha fokus på hyggelige ting og leve livet, og skille mellom ekte og tenkte problemer. I hyggelige stunder så klarte jeg faktisk å frigjøre meg fra tankene om at jeg hadde kreft.

Unngikk informasjon
Nina Merete Almås var underveis i behandlingen selektiv i forhold til hva hun ønsket av informasjon. – Blant annet ønsket jeg å vite minst mulig om bivirkninger av behandlingen. Jeg er sikker på at jo mindre man vet om dette, jo færre blir bivirkningene. Jo mer man leser og tar til seg av informasjon jo sykere blir man. Derfor blir jeg også veldig provosert av det bildet som media skaper om vanvittige senskader, om konsekvenser i forhold til både jobb og økonomi. Det finnes overhode ingen balanse, for det er faktisk ganske mange det går bra med.

Dette med å tenke positivt og leve livet skriver Nina Merete Almås mye om i boka si. En personlig og ganske så utleverende bok som er lettlest og informativ. Blant annet skriver hun om senskader, håndtering av negative tanker, forholdet til kjæresten og hvordan de løste sexlivet sitt, refleksjoner rundt døden, om medias påvirkning og alle tanker som kom og gikk underveis rundt det å være alvorlig syk.

Fantastisk nettverk
Nina Merete Almås skryter av det nettverket hun hadde som støtte gjennom den tunge sykdomsperioden.

– Familie, venner, ja hele nettverket stilte opp på en fantastisk måte. Jeg dro aldri til sykehuset for cellegiftbehandling alene. Det var alltid noen med meg. Samtidig var jeg veldig åpen overfor alle rundt meg om både sykdommen og det jeg opplevde. Jeg tror det bidrar til mindre redsel. 

Den norske kreftforening har for øvrig lagt ut «Plutselig hadde jeg brystkreft» som en av bøkene de anbefaler. Det er Kolofon Forlag som står for utgivelsen. 

Del
Foregående artikkelDesiree kjører fra gutta
Neste artikelLeter etter flere utbyggingsområder
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS