Appelsinen kan i år feire 60 år som folkeeie og selve påskefrukten i Norge. I dag spiser vi årlig 34000 tonn av den gule saftige frukten, og aller størst er salget i påskehøytiden.

Et googlesøk forteller at vi hver påske setter til livs over 3000 tonn appelsiner i Norge.

– Tallet kan være høyere, for vi har ikke noe eksakt tall for påsken. Det vi vet er at vi hvert år spiser 34000 tonn appelsiner her til lands og at salget er desidert størst rundt påsken. Dette tilsvarer syv kilo eller 35 appelsiner pr nordmann uansett alder, smiler Gerd Byermoen, informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Restriksjoner
I over 100 år har appelsinen blitt importert til Norge. Likevel regner man at appelsinen har 60 års jublieum i år.

– Fram til 1956 var det strenge importrestriksjoner på appelsiner og andre
sitrusfrukter. Da var appelsinen
noe eksotisk som de færreste fikk tak i. Gjerne var det lange køer der det ble solgt appelsiner.

– Men da importrestriksjonen ble gjernet skjedde det noe. Appelsinen ble veldig fort folkets favoritt. Selv om det allerede før 1956 var stas å kunne legge en eksotisk frukt som appelsin i ryggsekken så første opphevelsen av importrestriksjonen til at den ble naturlig tilbehør på skituren, forteller informasjonssjefen.

Søtest ved påsketider
Hun synes det er en veldig god tradisjon at appelsinen fortsatt er påskens store favoritt, enten man skal på lengre skiturer, ha picknick i slalombakken eller bare nyte påskesola i hytteveggen.

– En av årsakene til at appelsinen er en av de mest populære fruktene fra jul og fram til påske er at dette er høysesong for appelsinprodusentene. Ved påsketider er det høysesong i Spania, samtidig som appelsinene da er på det aller søteste.

Med et totalt salg på 34000 tonn pr år er appelsinen nummer tre på statistikkene over de mest populære fruktene. Bare banan (89500 tonn) og epler (57000 tonn) spises mer.

Informasjonssjef Gerd Byermoen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt mener det ikke er noen gode grunner til at nordmenn ikke skal spise mye frukt og grønt.

– For det første er det utrolig godt, og ingen kan skylde på prisene for frukt og grønnsaker er billigere i Norge enn for eksempel i Sverige. Dessuten er matkontrollen i Norge svært streng, slik at det som selges i all hovedsak holder en god kvalitet.

Fra Kina
Opprinnelig kommer appelsiner fra Kina, og navnet har sitt utspring i det tyske ordet Apfelsine som betyr «kinesisk eple». På 1500 tallet kom appelsintreet til Europa som prydbusk. Romerne omsatte appelsiner til en høy pris og som en gave bare for de priviligerte.

Sunt og godt
Gerd Byermoen forteller at appelsiner i tillegg til å være gode også er sunne.
– De har et høyt innhold av C-vitaminer som er kjekt for oss nordmenn i vinterhalvåret. Mye C-vitaminer styrker immunforsvaret og reduserer tretthet og utmattelse. I tillegg inneholder appelsinene masse kostfiber.

Tekst: Tore Kubberød
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelKvikk lunsj; En turvenn i 79 år
Neste artikelBobil er den nye trenden
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS