I 1767 startet ekteparet byggingen av en lystgård på Refsnes. I år kan Refsnes Gods feire 250-årsjubileum. Ekteparet Gunn og Widar Salbuvik, som har eid den praktfulle eiendommen siden 1998, inviterer til flere markeringer av jubileet.

– Vi markerer jubileet med jevne mellomrom gjennom hele året, men det blir et par større arrangementer i løpet av sommeren, sier Gunn Salbuvik, som de siste syv årene har vært sjef for Refsnes Gods.
Den største markeringen i sommer er en stor skulpturutstilling som åpnet 3. juni. Mer enn 20 kunstnere er representert med 30 kunstverk som er stilt ut i den flotte hagen og nede på stranda. Utstillingen er et samarbeid med Norsk Billedhoggerforening, og den vil være tilgjengelig fram til 10. september.
– En veldig spennende utstilling jeg håper publikum vil sette pris på, sier hotelldirektøren.
Enorm kunstsamling
Nettopp kunsten har en fremtredende plass på Hotell Refsnes Gods. Hotellets faste utstilling består av over 400 kunstverk av 90 kunstnere, deriblant en samling originalbilder av Edvard Munch og to silketrykk av popart-legenden Andy Warhol. Det er utstillinger av kunstverk i alle rom, både fellesrommene og gjesterommene.
– Fire-fem lørdager i året inviterer vi til åpne omvisninger for å vise fram kunsten. Ellers er det fullt mulig å bestille omvisninger av enten 30 eller 60 minutters varighet.
Unik vinkjeller
Refsnes Gods er også berømt for sin unike vinkjeller. – Cirka ti ganger i året arrangerer vi vinkurs med middag i vinkjelleren. Normalt er det ett kurs i måneden, men denne våren var kursene så populære at vi valgte å arrangere to kurs per måned.
Hotell Refsnes Gods har 60 gjesterom, og de 50 ansatte utgjør om lag 35 årsverk.
– Det optimale er et hotell med fra 100 gjesterom og oppover. Vi ønsker derfor å utvide, og vi har fått godkjent planene om en utvidelse, sier Gunn Salbuvik.
Hageselskap
En annen jubileumsbegivenhet på Hotell Refsnes Gods er det planlagte hageselskapet søndag 6. august.
– Her er ikke alle detaljer klare, verken når det gjelder meny eller program. Vi vil invitere en del gjester til dette selskapet. I tillegg vil vi legge ut et begrenset antall billetter for salg. Hvor mange det skal være plass til, er heller ikke bestemt, men i 1816 var det hageselskap her med 300 gjester, smiler hun.
Gjestfritt
Historien om Refsnes Gods starter i 1767 da David og Sophie Chrystie startet byggingen av en lystgård. De bodde vanligvis på Torderød om sommeren, men Sophie var visstnok misfornøyd med at det luktet ku der, siden fjøset lå så nær hovedbygningen.
Deres yngste sønn David overtok godset sammen med sin kone Elisabeth Sophie Krefting. Ekteparet var svært gjestfrie, og Sophie beskrev hjemmet deres som det morsomste i byen. En som gjestet Refsnes Gods flere somrer, var Camilla Wergeland, eller Camilla Collett som de fleste kjenner henne som.
Kong Oscar II
David og Sophie Chrystie forble barnløse, og i 1844 solgte Sophie, som da var blitt enke, gården til Jens Kristiansen. Året etter ble Refsnes Gods kjøpt av konsul Lorenz Meyer fra Christiania. Mens deres datter, som også het Sophie, eide stedet, var det mange kjente gjester der. Gjestelisten ble toppet 4. august 1898 da selveste Kong Oscar II kom på besøk for første gang.
Kongen var ved flere anledninger senere gjest på Refsnes Gods. En rekke av landets mest kjente kunstnere, som Edvard Munch, Peder Balke, Theodor Kittelsen og Hans Gude var også svært begeistret over stedet.
46 år som hotell
Det var i 1938, med Ragna og Olav Fjeld som eiere, at Refsnes Gods fikk sin første restaurant. Den ble kalt Slottsrestauranten og var svært populær som utfartsmål for gjester fra hele Østlandet. Under andre verdenskrig ble stedet okkupert av tyskerne. Fra 1955 overtok familien Christiansen restaurantdriften ved Refsnes Gods, og fra 1971 startet de også opp hotell. Dagens eiere, Gunn og Widar Salbuvik, overtok stedet i 1998.
Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)
Del
Foregående artikkelGratis sommerfest for 1000
Neste artikelSon: Suksess med skalldyrkasse
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS